3 najważniejsze składniki diety na stan zapalny dróg moczowych

Stan zapalny dróg moczowych jest problemem, z którym borykają się szczególnie kobiety. Problem niewyleczonego pęcherza, w postaci powikłań, powraca często i jest bardzo uciążliwy. Jest wiele metod leczenia tej infekcji, wśród nich znajdziemy te naturalne, których źródłem są substancje czynne zawarte w roślinach. Zakażenie układu moczowego wywołane jest najczęściej wnikaniem drobnoustrojów do naszego organizmu przez drogi moczowe. Najczęściej są to bakterie, zdecydowanie rzadziej grzyby. Pierwszymi objawami mogą być bóle w dole brzucha, szczególnie w trakcie oddawania moczu. Inne objawy to na przykład pieczenie narządów płciowych, podniesiona temperatura ciała, notoryczne uczucie parcia na pęcherz i nietrzymanie moczu. W co powinna być bogata dieta osoby, u której występuje zakażenie dróg moczowych?  

Żurawina jest składnikiem występującym w większości aptecznych leków przeznaczonych na tą dolegliwość. Jest ona źródłem witaminy C, niezbędnej w stanach zapalnych. Mocz osób zawierających preparaty żurawinowe zawiera kwas hipurowy, który działa antybakteryjnie.

Skuteczna dieta na stan zapalny dróg moczowych powinna być bogata w duże ilości płynów. Organizm osoby chorej nie może pozostawać bez odpowiedniego nawodnienia. Pomaga to wypłukiwać bakterie z pęcherza moczowego. Z pewnością pomocne będzie przygotowanie naparów ziołowych, herbaty zielonej lub świeżo wyciskanych soków.

Należy jeść wszystkie owoce o działaniu moczopędnym. Do takich z pewnością zaliczymy melony, gruszki, truskawki, borówki, agrest oraz popularne jesienią jabłka. Takie działanie ma na celu przyspieszenie pracy nerek i zwiększenie wydalania moczu, a razem z nim pozbycie się nagromadzonych bakterii.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dieta, Zioła i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz